Friday, February 19, 2010

Gempar sawa lintas jalan di Bukit Bintang

korg da baca blom newspaper metro hari nie..gempak gk ar cte ni oi....cma korg pk la kan ble plk ular sawa tue melintas kat tgh jln...padahal bukit bintang tue bandar tue....xde la byk semak...musykil3...pelik3...cam ne la ble ter sesat ular berkenaan ek...korg layan la cte nie ek..

KUALA LUMPUR: Gempar apabila pelancong dan rakyat tempatan melihat seekor ular sawa ‘sesat’ melintas jalan di Bukit Bintang di sini, semalam.

BESAR...anggota bomba bersama ular sawa yang ditangkap di Bukit Bintang, semalam.
BESAR...anggota bomba bersama ular sawa yang ditangkap di Bukit Bintang, semalam.
Kehadiran ular sawa batik sepanjang dua meter itu mencetus tanda tanya berikutan lokasi ia ditemui terletak di tengah-tengah ibu kota dikelilingi bangunan konkrit.

Dalam kejadian jam 12 tengah hari itu, ular sawa seberat kira-kira 20 kilogram itu melintas jalan tanpa mempedulikan orang yang lalu-lalang di kawasan berkenaan.

Pegawai Kanan Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Hang Tuah, Ifzuady Rosli Ch’eng, berkata seorang pengawal keselamatan yang melihat kehadiran ular itu segera menghubungi pihaknya.


“Kami terima panggilan jam 12.05 tengah hari dan tiba di lokasi empat minit kemudian. Namun, ular itu sudah beredar dari permukaan jalan.

“Ular terbabit dikesan cuba bersembunyi dalam pokok hiasan berhampiran kawasan berkenaan,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Menurutnya, empat anggota mengambil masa lima minit menangkap ular itu yang cedera di perut.

“Kami bersedia menyerahkan ular berkenaan kepada pihak bertanggungjawab atau melepaskannya di kawasan hutan simpan,” katanya.

Ifzuady berkata, pihaknya juga hairan dengan kewujudan ular sawa di kawasan berkenaan, namun tidak menolak kemungkinan ia dimiliki individu yang tinggal di kawasan berhampiran.

No comments:

Post a Comment